Nu are importanta istoria pe care o ai, ci ceea ce faci cu ea

Psihosexologie

Home Medical Anatomie Aparatul genital feminin

Aparatul genital feminin

organele-genitale-feminine-externe_mic Aparatul genital feminin  este alcatuit din organele genitale interne si organele sexuale externe reprezentate de vulva (clitoris, labii mici, labii mari). Organele sexuale interne, reprezentate de ovar, trompa uterina, uter si vagin sunt asezate in micul bazin, iar cele externe, reprezentate de vulva, sunt situate la exterior.


ovarul_mic Ovarul - este un organ pereche care are rol de glanda cu secretie mixta, externa si interna. Cele doua ovare sunt asezate in micul bazin, in fosele ovariene situate de o parte si de alta a uterului si a rectului, sub originea vaselor iliace externe si interne.

Trompa uterina - este un conduct musculomembranos lung de 10-12 cm care se intinde de la ovar pana la cavitatea uterina.  Rolul trompei este de a conduce ovulele de la suprafata ovarului pana in cavitatea uterina si a spermatozoizilor din aceasta cavitate in lumenul trompei, unde are loc fecundatia.

organele-genitale-feminine-interne_mic Uterul - un organ cavitar nepereche interpus intre trompele uterine si vagin. El se afla in partea mediana a cavitatii pelvine, intre rect si vezica urinara. Uterul este fixat in pozitia lui fiziologica prin ligamentele late, ligamentele utero-sacrale si chinga muschilor ridicatori anali. Fixarea uterului este relativa, acest organ fiind totusi mobil, putandu-se deplasa in toate directiile. Are forma de para. Prezinta o extremitate superioara, numita fundul uterului, un corp si o extremitate inferioara, numita colul uterin. Corpul se continua cu colul prin intermediul unui segment scurt si stramt, numit ismul uterului. In raport cu insertia vaginului, colul uterin are doua portiuni, una supravaginala, situata deasupra insertiei vaginului si alta intravaginala, asezata dedesuptul acestei insertii.

organele-genitale-feminine-interne-sectiune_mic Vaginul
, segmentul inferior al tractului genital, este un conduct muscular membranos lung de 7-8 cm, care se intinde de la colul uterin pana la vulva. El are un perete anterior si altul posterior care delimiteaza intre ei un lumen turtit ante-posterior. Peretele anterior al vaginului vine in raport cu fundul vezicii urinare si cu uretra, iar cel posterior, cu rectul.

mamela_sectiune_mic Glandele mamare sunt organe anexe ale aparatului genital feminin situate sub pielea regiunii pectorale, in dreptul coastelor 3-7. Ele reprezinta unul dintre caracterele sexuale secundare feminine.
Share
 

Ultimile articole

Cele mai citite articole