Nu are importanta istoria pe care o ai, ci ceea ce faci cu ea

Psihosexologie

Ciuperci

Email Imprimare PDF

Candidoze
Sunt afectiuni provocate de levuri de genul Candida.

Vulvo vaginita candidozica este frecventa in sarcina si in perioada premenstruala. Desi afecteaza mai ales persoanele active sexual a fost descrisa si la varste extreme. ciuperci_candida1 Se caracterizeaza prin prezenta unei secretii vaginale alb-cremoase. Mucoasa vulvara si tegumentele adiacente sunt eritematoase, pruriginoase, sensibile, cu depozite albicioase pe suprafata, usor detasabile. Se poate extinde la perineu si tegumentele inghinale, unde produce aspectul clasic de intertrigo candidozic. Cronicizarea conduce la atrofia mucoasei si la dispareunie.

 

ciuperci_candida4 Balanita si balanopostita candidozica afecteaza de obicei barbatii necircumcisi, sursa fiind adesea partenera purtatoare asimptomatica de Candida sau cu o vulvovaginita candidozica. Aspectul clinic este variabil:
forma usoara - papule mici, eritematoase, localizate pe gland, care pot remite spontan sau pot evolua spre formare de vezicule si pustule si care in final lasa o suprafata care se descuameaza
- forma severa - modificarile inflamatorii afecteaza glandul si preputul si se insotesc de arsura si prurit. Mucoasa este erodata, acoperita de depozite cremoase, cazeoase. Se poate complica cu fimoza si parafimoza. Este posibila extinderea la tegumentele inghino-scrotale.

Tinea cruris

Este o infectie dermatofitica a regiunii inghinale. Se mai numeste si eczema marginatum.
tinea_cruris2 Contaminarea este favorizata de umiditate ridicata din regiunea inghinala. Infectarea se produce prin autoinoculare de la un focar dermatofitic propriu sau heteroinoculare (prin folosirea comuna a unor obiecte de uz personal si prin contact sexual).
Se caracterizeaza prin placi eritematoase, cu contur policiclic, bine delimitate, cu margini supradenivelate, care au tendinta de extindere spre regiunea lomosacrala, organele genitale externe, fese, abdomenul inferior. Uneori pot aparea leziuni satelite. Umiditatea crescuta a zonei face prezenta scuamelo inconstanta. La persoanele obeze macerarea conduce la aparitia de fisuri in pliurile inghinale. Periferia leziunilor poate fi marcata de noduli inflamatori si pustule. Pruritul este o trasatura constanta.

Share
 

Ultimile articole

Cele mai citite articole