Nu are importanta istoria pe care o ai, ci ceea ce faci cu ea

Psihosexologie

Ftiriaza pubiana

Email Imprimare PDF

ftiriaza1 Ftiriaza pubiana (pediculoza pubiana sau paduchii lati) afectiune parazitara transmisa in special prin raporturi sexuale si care se situeaza la etapa actuala, ca frecventa, pe locul patru, intre bolile venerice (dupa gonoree, trichomonas si sifilis).
Boala este produsa de un parazit, Phtyruis pubis. Din zona pubiana parazitii se pot extinde si la radacina firelor de par din regiunea perianala, de pe coapse, gambe, trunchi, axile, barba, mustata, gene si sprancene (dar nu in pielea capului). Boala este usor transmisibila. Boala se poate lua si in afara contactului sexual, numai prin dormirea in acelasi pat cu o persoana contaminata.


Se manifesta printr-un prurit in regiunea pubiana, care poate fi uneori violent. Local, se observa escoriatii produse prin scarpinat, uneori eczematizari sau piodermite. Patognomonic pentru aceasta boala este prezenta in regiunea pubiana a unor pete albastrui de 4-5 mm, rotunde (macule cerulee), produse prin alterarea pigmentului sangvin de catre enzimele salivare ale parazitului. La examenul cu lupa se evedentiaza usor parazitii, agatati de firele de par, sau lindenele lor. ftiriaza2
Share
 

Ultimile articole

Cele mai citite articole