Nu are importanta istoria pe care o ai, ci ceea ce faci cu ea

Psihosexologie

Gonoreea

Email Imprimare PDF

 

Este o boala infectioasa produsa de Neisseria Gonorrheae, transmisa aproape exclusiv pe cale sexuala, care afecteaza predominant mucoasa uro-genitala.
Este una din cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala. Incidenta este de 3 ori mai mare la barbati fata de femei. Caile de contaminare sunt: contactul sexual (in majoritatea cazurilor), contactul nou-nascutului in canalul de nastere cu secretiile infectate ale mamei.
Incubatia medie a bolii este de 2-5 zile (poate varia de la 1 la 1 zile).


gonoree1 Semnele, simtomele si complicatiile gonoreei sunt diferite la femeie fata de barbat.

La barbat infectie gonococica infecteaza primar uretra si mai tarziu organele genitale.

Uretrita gonococica poate fi anterioara sau posterioara
1. Uretrita gonococica anterioara:
- manifestarile constau in secretie galben-verzuie, abundenta (mai rar doar “picatura matinala” ) si disurie de intensitate varialila
2. Uretrita gonococica posterioara:
- manifestarile clinice constau in durere si senzatie de arsura la mictiune ,tenesme uretrale si polakiurie.In cazurile severe apare infiltrare  periuretrala marcata care determina erectii dureroase.Infectie ascendenta a tractului urinar poate ajunge la trigonul vezical.

gonoree2 Complicatii locale:
a) tysonita gonococica este rara si consta in abcese ale ale glandelor sebacee parafrenice

b) infectarea ductelor parauretrale - ductele parauretrale se deschid de o parte si de alta a meatului urinar si afectarea lor poate fi uneori singura manifestare a infectiei

c) infectarea glandelor Littre si Morgagni - acestea devin palpabile ca mici noduli situati in lungul uretrei

d) cowperita gonococica - glandele cowper sunt situate intre straturile diafragmei urogenitale si se varsa prin ducte in uretra bulbara. In mod normal nu sunt palpabile. Cand se infecteaza pot fi palpate prin tuseu rectalbidigital ca formatiuni nodulare si determina disurie si dureri perineale

e) abcesele periuretrale reprezinta o extindere a littritei gonococice. Sunt formatiuni pseudotumorale inflamatorii, dispuse in lungul uretrei. Pot proemina prin pielea penisului sau canalul uretral. Uneori abcedeaza spontan

f) strictura uretrala - apare de obicei tardiv, dupa ani de la infectia gonococica

g) afectarea paragonococica a spatiului preputial se produce datorita contactului mucoasei genitale cu secretiile purulente uretrale. Consta in eroziuni ale  glandului si edem preputial, tabloul corespunzand balanitei acute. Se poate ajunge la fimoza sau parafimoza inflamatorie.

Complicatii regionale:

- prostatita gonococica - simptomele sunt variabile: durere la urinat cu iradiere in in soate si coapse, tenesme vezicale la sfarsitul mintiunii, erectii dureroase, ejaculari accidentale, senzatie de greutate perineala, defecatie dureroasa. Infamatia duce la edem si obstructia ductelor excretorii ale prostatei. Retentia secretiilor poate determina pseudoabcese prostatice.

- veziculita gonococica - veziculele seminale sunt mai susceptibile la infectie decat prostata, datorita tapetarii lor cu epiteliu cilindric. Distrugerea epiteliului veziculelor seminale este un factor important in scaderea fertilitatii. Cea superficiala nu determina modificaria ale dimensiunilor glandelor; cea profunda conduce la pseudoabcese si chiar perforatii

- epidimita gonococica: infectia progreseaza de la veziculele seminale la prima parte a ductului deferent si apon ajunge la epidim. Manifestarile clinice debuteaza de obicei brusc cu febra, frison, edem scrotal uni- sau bilateral. Consecinta cea mai grava a epidimei o reprezinta obturarea canalului epidimar datorita fibrozei postinflamatorii, ceea ce conduce la oligo- sau azoospermie. Uneori se poate asocia cu inflamatia testiculara.


La femeie portile de intrare ale infectiei gonococice sunt: orificiul uretral, criptele periuretrale, ductele Skene, osiul glandei Bartolin, orificiul uterului. Cele mai importante localizari sunt orificiul uretral si cervixul. Gonoreea este frecvent subdiagnosticata si interpretata ca cistita.

- cervicita gonococica este cea mai frecventa localizare a infectiei initiale, colul poate fi de aspect normal sau rosu, edematiat, acopeit de csecretie galben-verzuie; uneori mucoasa prolabeaza din canalul cervical

- uretrita gonococica – se manifesta prin aparitia spontana sau la presarea uretrai a unei secretii purulente; poate fi asimptomatica su se poate insoti de simptome urinare.


Complicatii loco-regionale:

- bartolinita gonococica poate fi uni- sau bilaterala. Se observa o formatiune pseudotumorala inflamatorie, dureroasa, localizata pe labia mare care este eritematoasa si edematiata. Exprimarea zonei duce la evacuarea puroiului prin deschidera ductului galndei

- vulvovaginita gonococica - vaginul femeilor mature sexul este foarte rezistent la gonococ, datorita prezentei epiteliului scuamos, a pH-lui acid si a mecanismelor propri de auto-curatare. Infectarea zonei vulvo-vaginale este posibila la femeile la care mecanismele de aparare sunt nedezvoltate, modificate sau absente (lehuze, gravide, varsnice, paciente cu hpoplazie si infantilism genital)

- endometrita gonococica - infectia ascendenta este favorizata de menstruatie, sarcina si avort. Edometrita este mai agresiva in timpul menstruatiei si retrocedeaza odata cu regenerarea endometrului. Clinic se manifesta prin durere, hipermenoree si menoregii.

- sgonococica se localizeaza initial la nivelul endosalpinxului si apoi se extinde la partea musculara, ceea ce poate duce la edem tubar. Peritoneul este afectat tardiv. Vindecarea se ace cu sechele: cicatrica tubare, obiterarea lumenului tubar, aderente la organele vecine. Cea mai frecventa consecinta este sterilitatea feminina.

- periooforita, ooforita si peritonita-infectia tubara ascendenta poate progresa pana la ovare si se localizeaza la nivelul mezoteliului de suprafata, al aparatului folicular ovarian si exceptional al parenchimului. Ocazional se pot forma abcese ovariene. Afectarea globala a tubelor, ovarelor si aderarea la organele vecine genereaza "tumora inflamatorie anexiala".Afecterea paragonococica a vulvei si perineului determina inflamatie, eroziuni, edem, supuratie.

- Gonoreea extragenitala poate fi primara (oftalmogonoreea nou-nascutului, gonorea rectala sau faringiana) sau secundara, produsa prin transfer extragenital (conjunctivita gonococica, gonoreea rectala) sau prin diseminare hematogena.

- Gonoreea rectala – apare dupa contact sexula anal sau ca o complicatie a gonoreei organelor genitale. Se manifesta prin secretie si sangerari rectale, insotite de dureri si tenesme. La examenul obiectiv mucoasa poate fi normala sau eritemetoasa, usor sangeranda la atingere, cu depozite purulente. Poate determina reinfectia organelor genitale si este o sursa de intercontaminare.

- Gonoreea oroferingiana apare dupa contact orogenital cu persoane infectate. Ocazional reprezinta singura localizare a infectiei. Mucoasa este eritemo-edematoasa, cu depozite purulente amigdaliene.

- Oftalmogonoreea este una din determinarile extragenitale ale gonoreei cu consecinte severe si cu manifestari diferite la nou-nascut si adult.
- la nou-nascut se produce prin contactul cu secretiile infectate din canalul de nastere in timpul expulziei. Manifestarrile apar la 1-5 zile de la nastere. Ochiul este eritemeatos cu pleoape edematiate acoperite cu secretii purulente si cruste melicerice; conjunctiva bulbara este discret afectata. Se vindeca in 5-6 saptamani; se poate complica cu ulceratii corneene si cecitate
- la adult se produce prin contact direct sau mediat cu secretiile infectate si rareori prin diseminare hematogena. Manifestarile sunt similare cu cele descrise mai sus.

Complicatii la distanta:

- Artrita gonococica se localizeaza la o articulatie mare ( de obicei genunchi). Factorii favorizanti sunt traumatismele si leziunile degenerative ale articulatiei. Debuteaza cu hidrops gonoreic, care devine apoi epiem. Este posibila distrugerea cartilajului articular, cu impotenta functionala cosecutiva.

- Edocardita-valvele cordului reprezinta un loc favorabil de grefare a gonococilor din torentul circulator.

- Septicemia - se manifesta prin pusee febrile intermitente, dureri articulare migratorii si semne cutanate (papule mici, bule, pustule hemoragice, localizate de obicei acral)

- Perihepatita - este o complicatie a peritonitei gonococice si consta in fibrozarea capsulei hepatice cu formarea de aderente intre acestea si peretele abdominal anterior.
Share
 

Ultimile articole

Cele mai citite articole