Nu are importanta istoria pe care o ai, ci ceea ce faci cu ea

Psihosexologie

Papilomavirusuri umane

Email Imprimare PDF

Sunt un grup de virusuri-AND care cuprind 55 tipuri dinstincte. Produc proliferarea epiteliilor scuamoase ale pielii si mucoaselor. Sunt afectate in special tegumentele extremitatilor si ale regiunii genitale si mucoasele genitala, orala si laringiana.
Leziunile produse au un caracter benign. Unele tipuri de PVU pot insa produce, in anumite circumstante (genetice si de mediu), leziuni displazice sau neoplazice.

Condiloame ano-genitale:


hpv1 a. Condiloame acuminate afecteaza mucoasa genitala si tegumentele perigenitale. Pe mucoase apar ca mici formatiuni papuloase roz-rosietice, nekeratozice, care datorita maceratiei capata un aspect albios. Cresc progresiv in numar si dimensiune, devin vegetante, "conodipiformice". Leziunile mai mari au suprafata neregulata, digitata, cu aspect caracteristic de "creasta de cocos". Se localizeaza mai ales pe zonele de frictiune coitala maxima.

La barbat afecteaza: santul balano-preputial, inelul preputial, glandul si mai rar teaca penisului, meantul urinar si uretra terminala.

La femeie se localizeaza pe introitul vaginal, pe labii si, in mica masura, in portiunea profunda a vaginului.

La ambele sexe se pot dispune si perianal, aceasta zona fiind mai frecvent afectata la homosexuali. Localizarea extragenitala este rara. Dezvoltarea condiloamelor este favorizata de sarcina si de deficite imunitare. Ele pot involua spontan, dar recidiveaza frecvent si pot persista mai multi ani.

hpv_pe_colul_uterin b. Condiloame plane ale colului uterin reprezinta o  forma particilara de condiloame genitale, care afecteaza colul uterin. Au potential oncogen (30-50% dintre displaziile cervicale se asociaza cu prezenta PVU). Aproximativ 10% din cazuri evolueaza spre un carcinom invaziv.

c. Condilomatoza giganta (tumora Buschke-Lowenstein) reprezinta o forma tumorala, agresiva de condilomatoza, care simuleaza un epiteliom invaziv si distructiv. De obicei tumora este histologic benigna si nu metastazeaza. Descrisa initial la barbat (in santul balano-preputial si perianal) a fost raportata si la femeie (pe mucosa genitala si ano-rectala).

Share
 

Ultimile articole

Cele mai citite articole