Nu are importanta istoria pe care o ai, ci ceea ce faci cu ea

Psihosexologie

SIDA

Email Imprimare PDF

Virusul imunodeficientei umane (HIV) determina intr-un corp pierderea imunitatii la boli. Odata intrat in corp, virusul penetreaza si se multiplica in globulele albe de tip T4, care au un rol vital in apararea corpului impotriva unor infectii si a cancerului. In cele din urma celulele se sparg, raspandind HIV-ul in sange, fapt care afecteaza si alte celule T4.
Cand aceasta se intampla, corpul este vulnerabil la boli, cum ar fi unele tipuri de pneumonie si cancer, care profita de slaba aparare a corpului si sunt deseori fatale.

Infectarea cu HIV nu duce imediat la SIDA; asta poate dura pana la 8 ani, asa ca oamenii care au HIV pot sa nu-si dea seama, transmitandu-l si altora.
Testul de HIV implica analizarea unei mostre de sange, cautandu-se semne de existenta a anticorpilor de HIV. Anticorpii sunt substante produse de corp ca raspuns la infectii cu un anumit virus si prezenta anticorpilor de HIV in sangele unei persoane indica faptul ca persoana respectiva a fost infectata cu acest virus. Aceasta persoana se numeste seropozitiva.

SIDA este un sindrom caracterizat prin manifestari infectioase si/sau tumorale, secundare unei imunodepresii celulare severe produse de infectia cu virusul imunodeficientei umane.
HIV este un retrovirus limfotrop cu doua tipuri:
HIV 1 - produce aproape toate infectiile din Europa si America de Nord
HIV 2 - intalnit in special in Africa de Vest
Manifestarile produse de cele doua tipuri de virus nu pot fi deosebite clinic.

Principalele modalitati de transmitere a HIV sunt:
- contact sexual
- expunere la sange contaminat (cel mai frecvent prin transfuzii de sange sau injectii cu ace nesterilizate)
- expunere perinatala

Infectia primara cu HIV
Este de obicei asimptomatica. In 10-20% din cazuri poate fi simptomatica, cu aspect de boala acuta febrila. Manifestarile ei sunt polimorfe: febra, frison, anorexie, mialgii, artralgii, cefalee, fotofobie, diaree, dureri abdominale, poliadenopatie.
Leziunile cutanate apar in 75% din cazurile de infectie primara simptomatica si sunt necaracteristice. Cel mai frecvent se intalnesc: urticaria, exantem localizat pe trunchi, palme si plante, glosita, ulceratii ale palatului si sau esofagului, eroziuni genitale.

Evolutia bolii dupa infectia primara
Dupa primo-infectie boala intra intr-o perioada de latenta si apoi trece prin mai multe  stadii:
1. infectia asimptomatica - majoritatea pacientilor devin asimptomatici sau prezinta manifestari minore. Imunitatea este normala sau discret modificata. Acest stadiu dureaza ani.
2. limfadenopatia persistenta generalizata - este definita prin prezenta de adenopatii superficiale care afecteaza doua arii: ganglionare extra - inghinale si persista peste 3 luni. Regiunile cele mai frecvent afectate sunt cele cervicale si axilare.
3. AIDS related complex (ARC) - in acest stadiu se intalnesc: alterarea starii generale, febra, scadere ponderala, diaree persistenta fara cauza aparenta, herpes zoster multidermatometric, leucoplazie alba pastoasa. Imunitatea celulara a pacientilor aflati in acest stadiu este deprimata si evolutia spre SIDA manifesta se produce relativ rapid.
4. SIDA manifesta este forma terminala a bolii, in care imunitatea celulara este profund alterata si apar manifestari infectioase si tumorale severe. Speranta medie de viata a celor aflati in acest stadiu este de 2 ani.

SIDA - Transmiterea
Calea principala de transmitere a virusului este contactul sexual, deoarece virusul este prezent intr-o cantitate foarte mare in sperma unui barbat infectat. Astfel poate fi transmis prin contact sexual, vaginal sau anal. Virusul este prezent si in sangele persoanelor infectate, putand fi transmis prin ace de seringi folosite in comun. De asemenea, poate fi transmis prin sange contaminat (la o tranfuzie) si de la o mama infectata la un nou-nascut, ori in uter ori in timpul nasterii.

Teoretic vorbind, transmiterea virusului de la o persoana la alta in timpul contactului sexual poate fi blocata prin orice fel de bariera fizica, care previne amestecarea sangelui, a fluidelor seminale si a secretiilor vaginale.

Prezervativul este dovedit a fi o cale buna de a face sex protejat, deoarece virusul nu poate penetra prezervativul. Spermicidele ajuta de asemenea. Folositul prezervativelor si a spermicidelor impreuna are mare importanta in controlul raspandirii HIV-ului.

Te poti infecta cu HIV:
- daca esti dependent de droguri si folosesti ace in comun cu altii; Cand faci o injectie la doctor nu exista acest risc, deoarece sunt utilizate seringi de unica folosinta.
- daca iti faci gauri in urechi, nas, etc sau tatuaje asigura-te intai ca acul folosit este unul nou, curat si de unica folosinta
- femeia cu HIV poate transmite virusul la nou-nascut, in uter sau la nastere. De aceea unii copii se nasc cu HIV. Exista medicamente pe care femeia infectata cu HIV le poate lua pentru a nu transmite copilului virusul. Unele femei pot da virusul copilului prin alaptare.

Din fericire oamenii de stiinta si doctorii au descoperit modalitati prin care oamenii se pot proteja impotriva transmiterii HIV-ului si sa scada sansele dezvoltarii in SIDA.
Abstinenta este singurul mod complet sigur de a te proteja.

SIDA – Cum NU se ia ?
Nu poti lua lua HIV:
- prin atingere, lupta in joaca, cand dai mana cu cineva, prin pupic pe obraz sau cand bati palma cu cineva.
- din mancarea,  pieptanele, peria, colacul de la WC, manerul de la usa pe care le-a atins persoana care are HIV
- nu poti lua HIV dintr-un stranut sau din tuse, la fel cum iei raceala, pentru ca germenele virusului nu calatoreste prin aer.
- cand donezi sange sau cand te ciupeste un tantar sau un purice
- cand stai in aceeasi camera cu o persoana care are HIV, cand mergi la scoala cu ea sau cand inoti in aceeasi piscina
- cand te duci la acelasi spital cu o persoana care are HIV

Share
 

Ultimile articole

Cele mai citite articole