Nu are importanta istoria pe care o ai, ci ceea ce faci cu ea

Psihosexologie

Home Psihologie Psihosexologie Obezitatea si sexul

Obezitatea si sexul


De ce sunt gras, ca nu mananc mult!? OARE???


Stim ca sexul nu influenteaza greutatea, dar stim ca greutatea influenteaza mult sexul si este un lucru care influenteaza relatia de cuplu. De ce? Sa ne gandim cat efort fizic depunem in timpul unui act sexual.
Pentru o persoana supraponderala si mai ales la marii obezi exista o reactie exagerata fata de propriul aspect fizic inestetic si apar in plus si o serie de inconveniente: discomfort (gafait la simple eforturi, transpiratii faciale, lentoare in miscari), afectarea unor activitati uzuale, ironii ale celor din jur.

Ce se intampla in timpul actului sexual cu o persoana supraponderala?
Oboseste. Efortul fizic va fi prea mare si va evita sa aibe contact cu partenerul de cuplu, ceea ce va duce la numeroase probleme in relatie.

Cand partenerul de cuplu are o problema de supraponderabilitate, va avea, desigur si un complex al greutatii, va fi anxios in relatie si va face multe greseli. Este adevarat ca exista o cauza ereditara, in familie fiind multi “grasi”. E oare o gena ce se transmite din generatie in generatie? Sau un comportament alimentar care ma face gras?

Obezitatea pare sa aiba mai multe cauze:

- genetica, insa exista o tendinta de a omite anumiti factori comportamentali (adica asa am invatat sa mananc, mult si bine)
- distress, declansata de perioadele de activitate intense sau in momentele de relaxare (seara)
- eustress,obezitate rituala”, asociata cu un consum moderat de alcool
- mecanisme hipotalamice

Din punct de vedere psihic:

Tipuri de obezitate psihogena:

- obezitatea de dezvoltare (de formare) este o forma de obezitate aparuta in cursul copilariei. Aceasta apare ca urmare a unor cauze psihogene ce ar putea fi atribuite unei tulburari de comunicare in familie sau unei solicitari prelungite, ambele fiind neechilibrate prin mecanisme de protectie a copilului. Aceasta forma de obezitate este datorata unei atmosfere relative constante de constrangere si a unor evenimente psiho-traumatizante majore;
- obezitatea reactiva este legata de situatii declansante cu valoare de stresori majori iar debutul obezitatii este marcat de aparitia stresului.


Sa ne gandim la un profil al obezului. Care este valoarea hranei pentru obezi?
- valoare emotionala care ” umple un gol” si poate fi considerate un adevarat drog, o intoleranta la frustrari si constrangeri, vor sa fie iubiti si doriti;
- o viziune clasica

  • stare de bine social (acces la hrana si alte bunuri)
  • ideal estetic (grasi si frumosi)
  • stare de spirit optimista asociata cu bunatatea

- viziune moderna
- stare sociala mixta:

  • statut social superior - rafinamente gastronomice, efort fizic redus (am masina, oameni in subordine)
  • statut social inferior - hrana ieftina (paine, mezeluri, dulciuri) si inestetica + mari pericole de sanatate
Comportamentul alimentar

Comportamentul alimentar hiperfagic generat de eustres (“conditionare rituala”) prezent la o mare parte din obezi care atunci cand se relaxeaza (acasa, seara la televizor) sau cand sunt bine dispusi, simt nevoia sa manance “ceva bun”, eventual asociind cu 2-3 pahare de alcool care cresc si ele apetitul. Un astfel de comportament este invatat si are adanci radacini in credintele familiei de origine.
Exista o opinie generala conform careia obezii isi descarca anxietatea si isi alunga gandurile negre prin consumarea unor alimente care le confera satisfactie imediata: DULCIURILE.


Ingestia compulsiva este o modalitate de comportament alimentar hiperfagic declansat de un set situational de anxietate, de asteptare a unui rezultat, de griji, efort mental, nervozitate. Este un automatism alimentar avand un caracter de intensa excitatie maxima in plan afectiv. In aceste cause, de ordin afectiv, care duc la supraalimentatie sunt si incordarea, nerabdarea, plictiseala prelungita, “gol sufletesc”, izolarea, despartirea de fiinta iubita.

Sunt multi obezi care refuza o dieta motivand o senzatie de “lesin” pe care o acuza in cazul unei pauze alimentare mai mari sau a unei mese mai sarace. Exista un pattern specific pentru fiecare obez fata de “fenomenul de abstinenta alimentara”.
Obezitatea reprezinta o forma de dependenta alimentara de tip toxicoman, avand manifestari asemanatoare starii de sevraj intalnita la consumatorii de droguri.

Obezitatea si sexul

- De ce sunt gras, ca nu mananc mult? OARE???????

Stim ca sexul nu influenteaza greutatea, dar stim ca greutatea influenteaza mult sexul si este un lucru care influenteaza relatia de cuplu. De ce? Sa ne gandim cat

efort fizic depunem in timpul unui act sexual.
Pentru o persoana supraponderala si mai ales la marii obezi exista o reactie exagerata fata de propriul aspect fizic inestetic si apar in plus si o serie de

inconveniente: discomfort (gafait la simple eforturi, transpiratii facile, lentoare in miscari), afectarea unor activitati uzuale, ironii ale celor din jur.
Ce se intampla in timpul actului sexual cu o persoana supraponderala?
Oboseste. Efortul fizic va fi prea mare si va evita sa aibe contact cu partenerul de cuplu ceea ce va duce la numeroase probleme in relatie.

Cand partenerul de cuplu are o problema de supraponderabilitate, va avea, desigur si un complex al greutatii, va fi anxios in relatie si va face multe greseli.

Este adevarat ca exista o cauza ereditara, in familie fiind multi “grasi”. E oare o gena ce se transmite din generatie in generatie? Sau un comportament alimentar care

ma face gras?

- Obezitatea pare sa aiba mai multe cauze:

- genetica, insa exista o tendinta de a omite anumiti factori comportamentali (adica asa am invatat sa mananc, mult si bine)
- distress, declansata de perioadele de activitate intense sau in momentele de relaxare (seara)
- eustres - “obezitate rituala”, asociata cu un consum moderat de alcool
- mecanisme hipotalamice  


Sa ne gandim la psihic:

Tipuri de obezitate psihogena:
- obezitatea de dezvoltare (de formare) este o forma de obezitate aparuta in cursul copilariei. Aceasta apare ca urmare a unor cauze psihogene ce ar putea fi atribuite

unei tulburari de comunicare in familie sau unei solicitari prelungite, ambele fiind neechilibrate prin mecanisme de protectie a copilului. Aceasta forma de obezitate

fiind datorata unei atmosfere relative constante de constrangere si a unor evenimente psiho-traumatizante majore;
- obezitatea reactiva este legata de situatii declansante cu valoare de stresori majori iar debutul obezitatii este marcat de aparitia stresului.


Sa ne gandim la un profil al obezului. Care este valoarea hranei pentru obezi?

- valoare emotionala  care ” umple un gol” si poate fi considerate un adevarat drog, o intoleranta la frustrari si constrangeri, vor sa fie iubiti si doriti
- o viziune clasica : stare de bine social (acces la hrana si alte bunuri)
ideal estetic (grasi si frumosi)
stare de spirit : optimista asociata cu bunatatea
- viziune moderna
- stare sociala mixta: statut social superior - rafinamente gastronomice, efort fizic redus (am masina, oameni in subordine)
statut social inferior – hrana ieftina (paine, mezeluri, dulciuri)
inestetica + mari pericole de sanatate


Comportamentul alimentar

Comportamentul alimentar hiperfagic generat de eustres (“conditionare rituala”) prezent la o mare parte din obezi care atunci cand se relaxeaza (acasa, seara la

televizor) sau cand sunt bine dispusi simt nevoia sa manance “ceva bun”, eventual asociind cu 2-3 pahare de alcool care cresc si ele apetitul. Un astfel de comportament

este invatat si are adanci radacini in credintele familiei de origine.

Exista o opinie generala conform careia obezii isi descarca anxietatea si isi alunga gandurile negre prin consumarea unor alimente care le confera satisfactie imediata:

DULCIURILE.

Ingestia compulsiva este o modalitate de comportament alimentar hiperfagic declansat de un set situational de anxietate, de asteptarea unui rezultat, de griji, efort

mental, nervozitate. Este un automatism alimentar avand un caracter de intensa excitatie maxima in plan afectiv. In aceste cause, de ordin afectiv, care duc la

supraalimentatie sunt si incordarea, nerabdarea, plictiseala prelungita, “gol sufletesc”, izolarea, despartirea de fiinta iubita.

Sunt multi obezi care refuza o dieta motivand o senzatie de “lesin” pe care o acuza in cazul unei pause alimentare mai mari sau a unei mese mai sarace. Exista un patern

specific pentru fiecare obez fata de “fenomenul de abstinenta alimentara”.

Obezitatea reprezinta o forma de dependenta alimentara de tip toxicoman, avand manifestari asemanatoare starii de sevraj intalnita la consumatorii de droguri.
Share
 

Ultimile articole

Cele mai citite articole