Nu are importanta istoria pe care o ai, ci ceea ce faci cu ea

Psihosexologie

Home Psihologie Comunicare

Comunicare

Comportamentul asertiv

comportamentul asertiv comportamentul asertiv Comportamentul asertiv inseamna sa stai ferm in apararea propriilor drepturi, sa exprimi onest si spontan propriile ganduri, trairile, convingerile, intr-un mod care sa respecte punctul de vedere si drepturile celorlalti.
O persoana asertiva isi recunoaste nevoile si intreaba ceea ce doresti in mod deschis si direct.
Afirmarea de sine este un comportament invatat si consta in abilitatea de a primi si darui complimente, de a critica sau aprecia efectiv, de a exprima deschis dorintele si deciziile, de a accepta raspunsurile negative, de a asculta activ, de a exterioriza deschis emotiile, mentinerea respectului mutual, de a accepta un proces de mediere.
Cele mai sensibile elemente ale asertivitatii sunt folosirerea aprobarii, "DA", si a refuzului, "NU" – care este important pentru a afirma pozitia si a nu fi manipulat. A spune "da" sau "nu" inseamna a te respecta, a-ti respecta nevoile, sentimentele, dorintele.

Citeşte ...
 

Comportamentul manipulator

comportament-manipulator Comportamentul manipulator reprezinta orice tentativa de a satisface dorintele cuiva prin mijloace neexplicite sau mascate, prin stimularea unui comportament dorit la altii prin ajutorul vicleniei, al trucurilor, inselatoriei, a lipsei de onestitate, laudelor, promisiunilor, iar la nevoie a amenintarilor.

Scopul comportamentului manipulator este de a controla trairile, convingerile sau actiunile altora, pentru a obtine avantaje.

Citeşte ...
 

Comportamentul agresiv

comportament agresiv comportament agresiv Comportamentul agresiv arata o pozitie ferma a drepturilor proprii, o exprimare a gandurilor si a emotiilor intr-un mod neadecvat ce lezeaza drepturile celorlalti.

Superioritatea acestuia se realizeaza prin agresivitate, umilirea si controlul celorlalti.
Citeşte ...
 

Comportamentul pasiv, non-asertiv

comportamentul pasiv comportamentul pasiv Comportamentul pasiv, non-asertiv implica negarea drepturilor proprii ce reiese din refuzul exprimarii gandurilor si convingerilor. Aceasta este un stil autodistructiv, de scuza, de autonegare, lipsa de consideratie fata de propria persoana, dispret, abuz, manipulare din partea celorlalti.

Citeşte ...
 

Asertivitatea

asertivitate asertivitate Asertivitatea reprezinta o atitudine fata de sine si fata de ceilalti in procesul comunicarii interpersonale. Toti suntem egali, nimeni nu este mai important decat celalalt, toti avem aceleasi drepturi fundamentale pe care aparam, fara a le incalca pe ale celuilalt.

Citeşte ...
 

Ultimile articole

Cele mai citite articole