Nu are importanta istoria pe care o ai, ci ceea ce faci cu ea

Psihosexologie

Home Psihologie Comunicare Comportamentul pasiv, non-asertiv

Comportamentul pasiv, non-asertiv

comportamentul pasiv comportamentul pasiv Comportamentul pasiv, non-asertiv implica negarea drepturilor proprii ce reiese din refuzul exprimarii gandurilor si convingerilor. Aceasta este un stil autodistructiv, de scuza, de autonegare, lipsa de consideratie fata de propria persoana, dispret, abuz, manipulare din partea celorlalti.

Oamenii pasivi sunt inspaimantati ca afirmarea de sine ar putea displace celorlalti iar ei s-ar putea sa nu fie acceptati, ar putea pierde aprobarea celorlalti.


Cel care este pasiv permite altora sa treaca peste el, lasa pe altii sa ia hotarari in locul lui, nu cere nimic pentru sine, nu permite nevoilor proprii sa treaca inaintea nevoilor celorlalti sau sa fie la fel de importante, chiar daca presiunea acestora este resimtita dureros. Pasivitate este un raspuns invatat la abuzuri, la negliarea din partea celorlalti.

Comportamentul verbal si nonverbal al persoanelor pasive au cateva strategii de comunicare, de a se invarti in jurul subiectului, a evita sa spuna ceea ce isi doresc, de a fi vag, neclar in formularea unei cereri, foloseste formule exagerate de politete toate acestea exprimate cu o voce moale, nesigura, cu umerii lasati, cu o postura de retragere. Arata de parca ar fi rusinati de ceea ce spun. Aceste persoane isi pot frange mainile, arata de parca ar fi pierdute.

Scopul comportatamentul pasiv este de a evita orice ciocnire sau conflict. Mesajul comunicat este "eu nu contez". In spatele acestei supuneri exista mesajul ascuns "ai grija de mine, eu nu vreau sa pierd afectiunea ta si pentru asta te protejez de orice ar putea sa te atinga". Asteapta rasplata celorlalti pentru lipsa de egoism. Fiind un personaj fara initiativa, va fi considerat fara responsabilitati si nu va fi certat. Pretul pe care plateste este implicarea in relatii de supunere, umilitoare, acceptarea unor solicitari nerezonabile. La aceste persoane exista spaima de respingere, de critica, frica de a ramane singuri.

 

Share
 

Ultimile articole

Cele mai citite articole