Nu are importanta istoria pe care o ai, ci ceea ce faci cu ea

Psihosexologie

Home Psihologie Comunicare Comportamentul agresiv

Comportamentul agresiv

comportament agresiv comportament agresiv Comportamentul agresiv arata o pozitie ferma a drepturilor proprii, o exprimare a gandurilor si a emotiilor intr-un mod neadecvat ce lezeaza drepturile celorlalti.

Superioritatea acestuia se realizeaza prin agresivitate, umilirea si controlul celorlalti. Agresivitate este expresia maniei si frustrarii, se descarca pe calalalt si impiedica o comunicare productiva. Agresivitate ascunde lipsa onestitatii si egoismul, poate fi o manevra simpla de ranire si de asigurare a controlului asupra celuilalt.

Comportamentul agresiv poate fi raspunsul la o stima de sine joasa.

Caracteristicile verbale si nonverbale sunt capul plecat inainte ofensiv, invadarea spatiului personal al celuilalt, bagacios, privirea fixata insistent asupra celuilalt pana acesta o coboara. Vocea este stridenta, rastita, sarcastica, condescenta, nepasatoare. Remarcile sunt directe, jignitoare, cuprinzand critici si mesaje negative.

Scopul este dominarea, castigul, controlul asupra altor persoane.

Mesajul comunicat este "asta gandesc eu, asta vreau, nu ma intereseaza de tine, ceea ce spun eu este corect, tu esti incapabil."

Mesajul ascuns este "eu sunt cel mai tare, nu iti dau nici o sansa sa ma invingi."

Rasplata acestui comportament este faptul ca ii face pe ceilalti sa faca ceea ce vrea si sa asculte de el. Viata agresivului se desfasoara asa cum doreste el, de aceea apare sentimentul de control asupra evenimentelor, de obtinere a celor ravnite.
Share
 

Ultimile articole

Cele mai citite articole