Nu are importanta istoria pe care o ai, ci ceea ce faci cu ea

Psihosexologie

Home Psihologie Comunicare Comportamentul asertiv

Comportamentul asertiv

comportamentul asertiv comportamentul asertiv Comportamentul asertiv inseamna sa stai ferm in apararea propriilor drepturi, sa exprimi onest si spontan propriile ganduri, trairile, convingerile, intr-un mod care sa respecte punctul de vedere si drepturile celorlalti.
O persoana asertiva isi recunoaste nevoile si intreaba ceea ce doresti in mod deschis si direct.
Afirmarea de sine este un comportament invatat si consta in abilitatea de a primi si darui complimente, de a critica sau aprecia efectiv, de a exprima deschis dorintele si deciziile, de a accepta raspunsurile negative, de a asculta activ, de a exterioriza deschis emotiile, mentinerea respectului mutual, de a accepta un proces de mediere.
Cele mai sensibile elemente ale asertivitatii sunt folosirerea aprobarii, "DA", si a refuzului, "NU" – care este important pentru a afirma pozitia si a nu fi manipulat. A spune "da" sau "nu" inseamna a te respecta, a-ti respecta nevoile, sentimentele, dorintele.

Cabinet servicii psihologice va recomanda Psihoterapie de cuplu, Psihoterapie individuala si pentru adolescenti.


A fi asertiv inseamna a accepta refuzul chiar daca esti nemultumit sau trist, asta neschimband increderea in sine. O persoana asertiva castiga respectul si increderea celorlalti.

Infatisarea persoanelor asertive sugereaza siguranta, incredere in sine, intelegere pentru altii, atentie, sa ii asculte activ pe altii. O persoana asertiva mentine contactul vizual cu cealalta persoana, este calma, neamnintatoare, ca de la egal la egal. Utilizeaza adecvat gestica pentru a favoriza expresivitate, caldura, traire, deschidere. Vocea este relaxata, mai puternica, adaptata fiecarei situatii. Exista concordanta intre tonul vocii, expresia faciala si continutul discursului.

Asertivii sunt destinsi, au siguranta interna.
Scopul discursului asertiv este de a prezenta persoana asa cum este, de a obtine cooperarea cu ceilalti in conditii rezonabile.

Sansele de a obtine ce vrei in viata este de a comunica celorlalti ceea ce doresti. Exprimand sentimentele negative nu mai apar resentimente, dezamagire.

 

 

Share
 

Ultimile articole

Cele mai citite articole