Nu are importanta istoria pe care o ai, ci ceea ce faci cu ea

Psihosexologie

Home Psihologie Diverse Adolescenta

Adolescenta

Email Imprimare PDF

adolescenta Adolescenta este o perioada caracterizata prin modificari atat pe plan fizic cat si psihic.

Biologic, adolescenta este perioada de la pubertate la maturitate. Perioada este caracterizata cu schimbari si cresteri in greutate si inaltime. Pubertatea este, de fapt, maturare sexuala. Pubertatea are la randul ei mai multe stadii: etapa prepuberala (10 - 12 ani), pubertatea propriu-zisa (12 - 14 ani) si momentul postpuberal, putin diferentiat de momentul preadolescentei (14 - 16/18 ani).

Infatisarea adolescentului nu este intotdeauna armonioasa datorita cresterii explozive si inegale ceea ce face ca majoritatea adolescentilor sa fie intens preocupati de felul in care arata. Apar probleme precum cosurile, pielea grasa, parul gras, dintii strambi, ochelarii care sunt adevarate probleme existentiale pentru un adolescent.

In preadolescenta incepe maturizarea sexuala, incepe dezvoltarea caracterelor sexuale primare si secundare. Printre caracterele secundare sunt cresterea parului in regiunea pubisului si axila, dezvoltarea glandelor mamare la fete, schimbarea vocii, aparitia pilozitatii faciale la baieti,aparitia menarhei si secretia seminala la baieti.La fete dezvoltarea bustului se coreleaza cu dezvoltarea bazinului, soldurile devenind mai rotunde, talia mai pronuntata. Printre caracteristicile sexuale primare amintim ovulatia la fete si cresterea dimensiunilor vaginului, a clitorisului si uterului iar la baieti o dezvoltare a penisului, a testiculelor si o dezvoltare functionala caracterizata de debutul aparitiei spermei.

In acesta perioada sunt cateva caracteristici psihosexuale:

  • dezvoltare fizica a corpului si a organelor sexuale
  • inceputul manifestarilor fiziologice ale sexualitatii
  • apare furtuna hormonala, care determina modificari ale comportamentului, in sensul aparitiei instabilitatii afective la fete si agresivitatea la baieti. Se accentueaza tensiunea sexuala ,descarcata fie prin masturbare, fie prin act sexual. Are loc o intensificare a manifestarilor masturbatoare, mai ales la baieti
  • apar primele relatii sexuale si primele dificultati legate de sex. Relatiile sexuale sunt de scurta durata fara mentinerea indelungata ale aceluias partener, datorita instabilitatii emotionale specifice varstei
  • participarea la grupuri de egali, prieteni si existenta modelelor de rol sexual.
  • Incercari de stabilizare a unui sistem propriu de valori, inclusiv fata de sexualitate
  • Definitivarea identitatii psihosexuale

In adolescenta copii devin constienti de ei insisi ca persoane care se dezvolta si au potentialul de a avea control asupra propriei vieti.Toti adolescentii trec prin criza de identitate-“criza” deoarece este o sursa de conflict la nivelul individului care o traieste prin rezolvarea conflictului. Tanarul este capabil sa treaca la viata de adult tanar si sa infrunte sarcina urmatoare.

Independenta pe care si-o doresc si dependenta de parinti. Din punct de vedere social un adolescent devine adult cand isi castiga independenta financiara.

Adolescenta este vremea unei mari confuzi isi incertitudini. Un picior este inca in copilarie si cu celalalt se cauta un punct de sprijin in viata de adult. Mersul adolescentului este un pas inainte, doi inapoi sau doi pasi inainte, un pas inapoi. Adolescentii se lupta cu problemele varstei lor privind sexualitatea, cerintele familiei si ale prietenilor, dependenta versus independenta, dilema sub multe aspecte. Se confrunta cu dileme privind alcoolul, drogurile, aspectul fizic, imbracamintea, etc. Teama de SIDA ii face sa fie nesiguri de explorarea sexuala si, mai rau, unii nici macar nu se ingrijoreaza. Ideile despre cum ar trebui sa arate corpul pot conduce la tulburari alimentare sau la folosirea de steroizi. Curajul de care adolescentii au nevoie ca sa faca fata tuturor acestor dileme si provocari este enorm.

Adolescentii care nu au curaj probabil ca nu vorbesc in clasa de teama de a nu gresi si probabil ca cei slabi vor ceda alcoolului, drogurilor, jocurilor de noroc. Adolescentii care au curaj pot spune nu avansurilor sexuale cu care nu sunt de acord, vor refuza sa mearga cu gasca atunci cand soferul este beat.

 

Adolescentii gandesc in extreme, bun sau rau, grozav sau groaznic.

Adolescenta este perioada cea mai activa a vietii. Au o energie imensa si se ghideaza dupa ideea de a schimba lumea.

Adolescentul vrea atentia prietenilor, semenilor. Nevoia adolescentilor este de a fi cu ceilalti.

Share
 

Ultimile articole

Cele mai citite articole