Nu are importanta istoria pe care o ai, ci ceea ce faci cu ea

Psihosexologie

Home Psihologie Relatii Asteptandu-l pe Fat Frumos (3)

Asteptandu-l pe Fat Frumos (3)

Email Imprimare PDFAzi cunoastem un posibil partener. Il luam "acasa" (folosind aici o metafora pentru sufletul nostru), il mangaiem pe cap, avem grija de el si incepem sa-l hranim cu iluziile noastre, cu fantasmele noastre despre cum stim de o viata ca vrem sa fie partenerul ideal. Caci, daca stim ceva prea bine, este acel lucru despre cum ne dorim sa arate si sa fie partenerul ideal.

O perioada ii vedem numai floricelele din par, zambetul gingas, ochii luminosi, ideile interesante, micile gesturi prin care isi exprima o atentie deosebita fata de noi. Si totul este adevarat. Pentru ca, intr-adevar la inceputul unei relatii suntem toti foarte atenti unul cu celalalt, ne dorim sa descoperim reciproc cat mai amanuntit, sa ne cunoastem, sa ajungem cat mai repede la sentimente profunde si la a ne trai si devora relatia ideala de cuplu.

Insa, ca o masina turata la maxim, dupa o perioada, uneori mai scurta, alte ori mai lunga, atentia incepe sa rateze, concentrarea incepe sa ne oboseasca, vigilenta ne scade.Si fiecare se intoarce in ritm diferit la cel care este el pe pilot automat, la modelele personale de comportament. Si apar impunerile, reprosurile. Ca nu faci, ca nu dregi, ca nu stii, ca nu esti, etc. Pentru ca fiecare dintre cei doi stie doua lucruri foarte clar: idealul sau si ceea ce-i lipseste partenerului ca sa fie acel ideal. Si incepem amandoi sa ne tragem unul pe altul spre o iluzie. Si astfel, in loc sa vad in acel individ pe cel care este cu adevarat, cu trasaturile distinctive care il fac unic in lume, sa fiu fascinat de lucruri pe care nu le cunosc, sa ma bucur de acele particularitati, sa ma las uimit de ele, incantat, sa ma indragostesc de persoana autentica, incepem sa fim tristi si nemultumiti ca nu este asa cum am crezut noi ca o sa fie.

Si va intreb retoric: "Cati dintre voi credeti ca veti intalni in viata acea persoana careia sa-i bifati trasaturile pe care le are si acestea sa fie la fel cu cele trecute pe lista idealului vostru?"

Aceasta idee preconceputa este de cele mai multe ori convingerea gresita care sta in calea fericirii noastre in cuplu. Si totodata ne priveaza sa ne indragostim de o perosana autentica, necunoscuta si ne tine prizonierii unei utopii, a unei fantasme cu care ne-am alimentat inca din copilarie, a cartilor si povestilor pe care le-am citit si, mai rau, le-am crezut reale.

Va urma...

Share
 

Ultimile articole

Cele mai citite articole